Cozonac de casa

Reteta de Cozonac de casa este pentru 2 cozonaci, are un timp de preparare de 50 de minute si timp de asteptare de 60 de minute.

Ingrediente necesare pentru a prepara cozonacul de casa

Pentru aluat

  • 6 oua
  • 60 g drojdie proaspata
  • un kg faina
  • 250 ml lapte
  • 150 g unt
  • un praf sare
  • 100 ml ulei de floarea-soarelui
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • 10 linguri zahar

Pentru umplutura

  • 450 g nuca
  • 200 g zahar
  • coaja de la 2-3 lamai
  • coaja de la o portocala
  • o esenta de rom
  • 3-4 linguri cacao
  • 200 g stafide
  • 2 linguri coniac natural
  • un ou
  • zahar
  • 200 g ciocolata alba
  • portocale confiate

Cum se prepara cozonacul de casa

  1. Se cerne faina intr-un bol si se lasa impreuna cu restul ingredientelor sa stea la temperatura camerei. Se topeste untul la foc mic si se adauga si uleiul. Se lasa sa stea la cald, ca sa nu se raceasca brusc.
  2. Se incalzeste laptele usor si se pregateste maiaua. Se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, una de faina si laptele caldut. Se amesteca usor si se obtine o crema de consistenta smantanii.
  3. Se lasa la caldura sa creasca putin. Separat, se pun ouale in bolul cu faina cernuta, se adauga zaharul, zaharul vanilat, sarea, maiaua si laptele si se framanta. Pe parcursul framantarii se adauga grasimea. Se incorporeaza si se lasa la crescut.
  4. In acest timp, se macina nuca, se usuca putin in cuptor, se cerne cacaua si se amesteca cu stafidele, zaharul, coaja de lamaie si portocala, cu esenta de rom si cu coniacul.
  5. Dupa ce a crescut aluatul, se intinde cu mainile unse si se umple cu compozitia de nuca. Se ruleaza la ambele capete si se aranjeaza in tavile tapetate cu unt sau cu hartie. Se ung cu ou batut si se presara zahar tos. Se mai lasa sa creasca 30 de minute si apoi se coc. Se pot orna cu glazura de ciocolata alba si fructe confiate.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Comentarii (0)

Scrie comentariul tau