Reteta Lebar

In sezonul sarbatorilor de iarna, aceasta reteta de lebar va face furori in familie. Reteta de lebar este de o complexitate medie, si are un timp de preparare de cateva ore.
Ingrediente pentru reteta de leber

  • 1 ficat de porc
  • 1-2 spline de porc
  • 1-2 plamani
  • 1 ou
  • 1 capatana de usturoi
  • 2 linguri sare
  • 1 lingurita de piper
  • 2 foi de dafin
  • piper boabe
  • 1/2 pahar de vin
  • mate groase de porc
  • masina de tocat
  • ac si ata rezistente
  • palnie pentru umplut mate

Cum se prepara lebarul

  1. Se fierb, la foc potrivit, ficatul, splina si plamanii, culegand din cand in cand spuma care se face deasupra.
  2. Dupa ce s-au fiert, maruntaiele se dau prin masina de tocat( sau robot de bucatarie).
  3. Dupa ce le-ati tocat, peste ele se pune oul, sarea, piperul, usturoiul (taiat marunt) si o ceasca de apa.
  4. Se amesteca bine de tot toate ingredientele.
  5. Se spala bine matele de porc pentru a se albi, a se elimina mirosul neplacut si a te asigura ca nu mai au resturi.
  6. Acum, cu ajutorul robotului de bucatarie sau al tocatorului prevazut cu palnia speciala pentru umplut mate, se umplu matele cu amestecul de carne si arome.
  7. Dupa ce s-au umplut matele, se toarna o cescuta de apa si se leaga capetele fiecarui mat cu ata.
  8. Intr-o oala mare de tot, se pune pe fund o farfurie care trebuie sa fie la fel de mare ca si fundul oalei, ca sa nu se lipeasca leberul de fundul oalei.
  9. Puneti matele umplute peste farfurie, si turnati peste ele zeama in care au fiert maruntaiele de porc, suficient cat sa acopere matele.
  10. Puneti oala la fiert pe aragaz impreuna cu 2 foi de dafin, piper boabe si jumatate de pahar de vin alb sau rosu. Vinul rosu da o culoare mai inchisa leberului si degreseaza compozitia, vinul alb ii da o culoare mai deschisa. Se da aragazul la foc potrivit si se lasa leberul la fiert.
  11. Din cand in cand, intepati leberul cu un ac subtire pentru a se evita spargerea matului in timpul fierberii.
  12. Dupa ce a fiert, se scoate leberul cu o spumiera mare ca sa nu se sparga matul, si se lasa la scurs sub o greutate mare pentru aproximativ o zi.
  13. Se serveste rece, ca aperitiv, cu mustar.
Reteta Lebar, 6.5 out of 10 based on 11 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (11 votes cast)

Despre autor
Gatesc de toate, nu am idei preconcepute legate de mancare.

Alte retete culinare adaugate de Grigorescu Ana

Comentarii (0)

Scrie comentariul tau