Paine fara gluten cu faina de orez

Mi-am propus ca timp de 2 saptamani sa mananc produse fara gluten (fara paine cu faina de grau si altele) pentru a vedea daca ma hranesc mai bine si pot spune ca dupa 5 zile de experiment ma simt bine si mananc mai putin ca inainte, nici foame nu imi mai este la fel de des si mult, dar am slabit si 2 kilograme, ceea ce nu ma incanta prea mult, avand in vedere ca acum am 72 kg la o inaltime de 1.72 metri.

Trebuie sa va spun ca aceasta paine este preparata folosind o masina de facut paine, dar sunt sigur ca va descurcati si fara ea, asta in caz ca ati mai facut manual paine de casa.

Am cautat pe net diferite retete de paine cu faina de orez si am gasit reteta asta, am testat-o si a iesit painea destul de buna. Pretul unui kilogram de faina Schar este de 25 lei in Mega Image, deci cam scumpa avand in vedere ca un kg iti ajunge pentru 2 paini si jumatate, o paine fara gluten facuta in casa o sa coste cam 10 lei.

Ingrediente pentru painea fara gluten

  • 2 linguri ulei de masline
  • 430 ml de apa cu temperatura de 30°C
  • 20 grame zahar
  • 5 grame sare
  • 500 grame faina Schar (cam 25 lei kilogramul)
  • 7 grame de drojdie uscata activa (sau 15 grame proaspata)

Cum se face painea din faina de orez

  1. In cuva masinii de facut paine se pun ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, apa, zaharul, sarea, faina si drojdia. Se seteaza la programul stardard de facut paine normala cu greutatea de 1000 grame (cel putin asa e la masina mea) sau la programul “Paine fara gluten” (cam 2 ore si 10 minute)
  2. Dureaza cam 3 ore (sau 2 la program special) ca sa se faca o paine, dar merita sa gustati cel putin o data din aceasta paine. Nu o sa va dea pe spate, dar o sa va hraniti mai sanatos si mai eficient, deoarece vitaminele si mineralele din mancare se vor digera mai bine atunci cand nu mancati paine din faina de grau.
  3. Puteti sa tineti painea la frigider intr-o punga de plastic, altfel se va usca cam repede. De asemenea nu va indopati cu paine, ci incercati sa mancati din ce in ce mai putina. Stomacul se va miscora, astfel ca nu o sa va mai fie foame asa des, o sa mancati mai putin la o masa (deci si economie de bani) si o sa aveti mai multa energie.

O sa revin pe tema subiectului alimentatiei fara gluten pentru ca se pare ca intradevar glutenul din grau cauzeaza multe manifestari neplacute si o alimentatie defectuoasa.

Paine fara gluten cu faina de orez, 8.1 out of 10 based on 14 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (14 votes cast)

Despre autor
Mie imi este foame cam des si cand mananc vreau sa mananc ceva bun. Asa ca va prezint cateva retete culinare cu mancare buna de mancat :)

Alte retete culinare adaugate de Popescu Marian

Comentarii (4)

Scrie un comentariu

  1. maria says:

    am incercat si eu aceasta paine, insa masina de paine nu a framantat aluatul, rotita din cuva se invartea in gol pt ca tot aluatul era intr-o parte a cuvei.
    am inercat sa il framant la mana si doar sa il coc in masina dar nici asta nu a fost o idee buna pt ca aluatul nu a crescut si s-a copt doar la exterior.

  2. Florin says:

    @ Maria Marimar
    Normal ca s-a copt doar la exterior daca aluatul nu a crescut. Trebuie sa ai experienta cu aluatul. Mai mult ca sigur ai pus prea putina apa, iar aluatul a iesit prea tare.
    @ Marian
    Faina integrala de orez se gaseste si cu 7 lei Kilogramul. Cine este din Bucuresti, o poate achizitiona din Amzei, magazinul K-lite.
    Pe de alta parte, asiaticii nu fac paine din orez, ci doar taietei sau fidea sau foi.

  3. Valentin says:

    Ca alternativa la paine se pot folosi si rondelele de orez; nu sunt scumpe si sunt gustoase..

Scrie comentariul tau